Ordet hatbrott är en samlad benämning på brott med rasistiska, homofoba och/eller främlingsfientliga motiv.
Det betyder att om en person blir misshandlad för att han eller hon till exempel är homosexuell så betraktas det som ett hatbrott.
UR BROTTSBALKEN
UR BROTTSBALKEN
29 kap. Om straffmätning och påföljdseftergift
2 § Såsom försvårande omständigheter vid bedömningen av straffvärdet skall, vid sidan av vad som gäller för varje särskild brottstyp, särskilt beaktas
7. om ett motiv för brottet varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller annan liknande omständighet...
1994 infördes en så kallad straffskärpningsregel i Brottsbalken. Bestämmelsen säger att om ett brott begås mot en person på grund av dennes ras, hudfärg, etniska ursprung, trosbekännelse eller sexuella läggning så ska man när man dömer i fallet se detta som en försvårande omständighet. Det innebär att domstolen kan ge förövaren ett strängare straff.
Ungefär fem år senare började man föra statistik över antalet hatbrott som anmäls varje år. Idag är det Brottsförebyggande rådet som samlar in och analyserar denna statistik.
Ungefär fem år senare började man föra statistik över antalet hatbrott som anmäls varje år. Idag är det Brottsförebyggande rådet som samlar in och analyserar denna statistik.
FAKTA FRÅN BRÅ
- År 2013 anmäldes 5 510 hatbrott. Liksom tidigare år var det främlingsfientliga/rasistiska motivet det absolut vanligaste.
- 73 procent hade främlingsfientliga motiv (4 000 anmälningar) varav 980 hade afrofobiska och 233 antiromska motiv
- 11 procent homo- och bifobiska motiv (630 anmälningar)
- 6 procent islamofobiska motiv (330 anmälningar)
- 6 procent kristofobiska och andra antireligiösa motiv (320 anmälningar)
- 4 procent antisemitiska motiv (190 anmälningar)
- 1 procent transfobiska motiv (50 anmälningar)
- 43 procent av de anmälda hatbrotten handlade om olaga hot och ofredande, 15 procent var våldsbrott, 14 procent var ärekränkning. De vanligaste brottsplatserna var allmän plats, hemmet, arbetsplatsen och internet. I en majoritet av fallen var gärningspersonen okänd för personen som blev utsatt.